Voedselbank Hoeksche Waard loop teveel klanten mis! AD 8 November 2018

De Voedselbank bereikt te weinig mensen die recht hebben op een voedselpakket. Daar wil ze volgend jaar verandering in brengen. ,,We zoeken nog naar de beste manier om iedereen te bereiken.”

Iedere week komen 106 gezinnen langs de ‘supermarkt’ van de Voedselbank in Oud-Beijerland. ,,Dat lijkt een groot aantal”, zegt Jaap Lagerwerf, van de Voedselbank Hoeksche Waard, ,,maar dit is ongeveer tachtig procent van het totale aantal huishoudens dat recht heeft op een Voedselpakket.”

Het is een doelstelling voor de Voedselbank Hoeksche Waard om volgend jaar honderd procent van hen te bereiken. Lagerwerf denkt dat de te lage opkomst aan drie factoren kan liggen. ,,Ten eerste is het misschien schaamte. Naar de Voedselbank gaan is – jammer genoeg – voor velen nog een taboe.‘’

Ook denkt hij dat de norm om naar de ‘gratis supermarkt’ te komen niet bij iedereen bekend is. ,,Sommigen hebben recht op een wekelijks voedselpakket, zonder ze het zelf weten.” Het basisbedrag per huishouden per maand is 210 euro. ,,De derde reden kan zijn dat er maar één Voedselbank is in de Hoeksche waard, in Oud-Beijerland.”

Fiets

Mensen uit Strijensas of Goudswaard bijvoorbeeld komen volgens Lagerwerf niet snel naar de andere kant van het eiland. ,,Mensen die recht hebben op een pakket, hebben heel weinig te besteden, zeg maar niets. Zij hebben geen auto en het openbaar vervoer kost ook te veel. Met een beetje geluk beschikken ze over een fiets.”

Maar fietsen is voor velen van hen niet te doen, zegt hij. ,,Heen gaat misschien nog, maar terug met zo’n zware boodschappentas is zelfs gevaarlijk.”

Oplossing

De Voedselbank is hard op zoek naar een oplossing. Lagerwerf: ,,We zijn er nog niet helemaal uit, maar plannen liggen er wel.” Zo denken ze aan een bus die bewoners in de regio ophaalt om de boodschappen in Oud-Beijerland te doen en hen vervolgens weer thuisbrengt.

,,We hebben ook geprobeerd de kunst af te kijken in andere regio’s, maar het is lastig om de werkwijze van bijvoorbeeld Rotterdam hierheen te halen”, zegt Lagerwerf. In Rotterdam is er één grote ‘supermarkt’ en verspreid door de hele stad zijn uitgiftepunten. ,,Dat lijkt dé oplossing.”

Toch is dit in de Hoeksche Waard lastig te realiseren. Dat komt volgens hem doordat het bijna niet te doen is om aan meerdere locaties te komen en die ook nog te voorzien van koelkasten en vriezers. ,,De dagverse producten kunnen we goed bewaren in Oud-Beijerland, maar het wordt een hele expeditie om dat bij andere vestigingen voor elkaar te krijgen.”

Geplaatst in Geen categorie.